Jdi na obsah Jdi na menu
 


Život na soutoku chce přispět k lepšímu životu u řeky Berounky!

22. 8. 2012

 

Na Magistrátu hl. m. Prahy opět dýchá myšlenka na vytvoření jezer a rekreační zóny na levém břehu Berounky, konkrétně v místech skleníkového areálu BRUDRA. Původní plány byly trochu poupraveny a už se těší na veřejné připomínkování na podzim 2012.

Idea rekreační zóny s krásnými jezery je velmi lákavá, je ale nutné si uvědomit, co všechno to ve skutečnosti může znamenat. Jen na radotínské straně se má odhadem 10 let těžit štěrkopísek, a to v bezprostřední blízkosti bytových domů Družstva Radobyt ve Výpadové ulici. Zatímco o těžbě se obecně hovoří jako o přirozené a dlouho plánované věci, na vybudování jezer neexistují žádné konkrétní projekty. Hrozí tedy, že se sice vytěží štěrkopísek, ale z jezer nakonec nebude nic. Proto je nutné, aby se každý z obyvatel začal o tuto problematiku zajímat, jinak může nastat podobná situace jako na Zbraslavi, kde už je povolená první fáze zhruba 30leté těžby v oblasti Lahovic. Tamější obyvatelé jsou touto skutečností zaskočeni.

Občanské sdružení Život na soutoku chce vytvářet soustavný tlak na zodpovědné orgány státní správy a regionální samosprávy, aby obyvatelé v oblasti soutoku Vltavy a Berounky dostávali otevřené a aktuální odpovědi na palčivé dotazy. Problematika těžby štěrkopísku a budování rekreační zóny je však příliš komplexní a složitá, zahrnuje mnoho faktorů, které nelze jednoduše osvětlit bez vytržení z celkového kontextu. Přesto by čtenář měl na těchto stránkách získat základní informace, aby se v klikatém labyrintu argumentů trochu orientoval či se alespoň neztratil.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář