Jdi na obsah Jdi na menu
 


dopis radotínským a zbraslavským radním

29. 6. 2014

Rada zastupitelstva MČ Praha – Zbraslav

Zbraslavské nám. 464

156 00 Praha Zbraslav

 

 

                                                                                       Rada zastupitelstva MČ Praha-Radotín

                                                           Václava Balého 23/3

                                                                153 00 Praha 5 Radotín

 

Věc : Svolání společné schůze občanů MČ Praha – Radotín a Praha – Zbraslav o současném stavu    připravovaných   investičních záměrů těžby štěrkopísku a následných souvisejících aktivitách využití území na soutoku Berounky s Vltavou.

 

Vážení radní,

 

               vzhledem k závažnosti a bohužel stále marginalizovanému tématu těžby štěrkopísku na obou březích Berounky a souvisejících nevratných dopadů na kvalitu dotčeného území, je třeba s nejvyšší mírou zodpovědnosti sledovat vývoj situace a trvale průběžně informovat občany a sledovat a respektovat jejich názory.

 

              Proto navrhujeme svolat v září t.r. další schůzi občanů, společně se zástupci dotčených samospráv a  věcně příslušných orgánů státní správy MHMP. Z předchozích setkání a řady formulovaných relevantních materiálů je zřejmé, že neustále dochází k odlišnému vnímání reality při posuzování dosud nevyřešených podstatných střetů zájmů v daném území. Jsme pevně přesvědčeni, že pro objektivní posouzení dopadu investičních záměrů a jejich nevyhnutelnými doprovodnými nevratnými změnami na dotčeném území, je třeba respektovat všechny dostupné technické a přírodovědné poznatky a nebagatelizovat je. K tomu přispívá i tendence k pouze formálnímu posuzování záměrů. Při rozhodovacích a hodnotících procesech nebylo vždy vycházeno ze spolehlivě zjištěného stavu věcí. Rovněž nebyly respektovány zcela zřejmé a významné další mimoprodukční funkce území.

Znalost, stejně jako vlastnictví zavazuje.

Součástí slibu zastupitele je povinnost vykonávat funkci svědomitě, v zájmu města a jeho občanů. Je nesporné, že spokojený život lidí je provázán s dobrým stavem přírody a krajiny.

 

Z hlediska očekávaných, především budoucích problémů s dostatkem kvalitní vody i zemědělsky využitelné půdy považujeme investiční záměr těžby štěrkopísku z hlediska strategického za nepřijatelný.

 

Věříme, že následná další projednávání jsou pro budoucnost života v daném území a zachování jeho vodohospodářských a půdních  funkcí nezbytné.

 

V Radotíně a na Zbraslavi dne 25.6.2014              

 

Život na soutoku o.s.                                                      Asociace postižených povodní   

Výpadová 1329/8                                                           Strakonická 125

Praha 5                                                                            156 00 Praha 5

                                                                              

 

Václav Vojíř                                                                    Tomáš Pelikán

                                                                                        předseda