Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. Memorandum

13. 2. 2015

30.10.2014 jsme sepsali memorandum, viz text níže a rozeslali na řadu institucí a také do některých médií. Odpovědělo nám Ministerstvo životního prostředí a Institut plánování a rozvoje HLMP. Vyšlo také v místním časopisu Šemík.

 

 

1.Memorandum

 

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Sekce plánování města

Vyšehradská 57/2077

128 00  Praha 2

 

 

                                             Vážení pracovníci IPR      

           Obracíme se na Vás vzhledem k dosavadnímu nezájmu obeslaných institucí řešit nejdůležitější střety zájmů v prostoru soutoku Vltavy a Berounky. Na levém i pravém břehu Berounky je připravována těžba štěrkopísku, aniž došlo k vyřešení nejpodstatnějších střetů zájmů mezi těžbou štěrkopísku a zachování významných vodohospodářských a půdních funkcí dotčeného území. Jde o zachování mohutné akumulační, jímací a filtrační kapacity štěrkopískových vrstev. S daným investičním záměrem je spojena ztráta min.150 ha nejúrodnější nivní půdy (BPEJ 2.56.000 a 2.55.00).

 

 

          Uvedené střety zájmů nebyly vyřešeny ani v procesu EIA, který jsme ve všech příslušných fázích připomínkovali, ani v rozhodnutích OBÚ Kladno, ani po petici občanů Prahy 16, ani po vystoupení našeho zástupce na 22. schůzi Zastupitelstva hl. m. Prahy 13.12.2012. Nikdy nedošlo k posouzení vzájemné interakce mezi dopravní stavbou SOKP Slivenec-Lahovice, těžbou štěrkopísku a uvažovaným rekreačním územím. To se týká i pouze náznakově provedené SEA pro levý, radotínský břeh, kde nebyl stanoven dobývací prostor a těžba má být prováděna v režimu územního plánu.Uvedený, problematický investiční záměr byl diskutován na několika poradách a setkáních občanů v MČ Zbraslav a Radotín. 

     

          Po řadu let byly publikovány (a jsou dostupné časopisecky i na internetových vyhledávačích) analyticky pojaté články, týkající se uváděných a nevyřešených střetů zájmů, jejichž soupis uvádíme v příloze, jako součásti tohoto memoranda.

 

          Jak z proběhlých jednání, tak z dostupné dokumentace je zcela zřejmé, že nebylo hodnotícími orgány státní správy i samosprávy vždy vycházeno ze spolehlivě zjištěného stavu věcí. Nebyly vzaty v úvahu ani další významné mimoprodukční funkce území, bohužel v legislativě ČR dosud nezakotvené. Z hlediska očekávaných budoucích problémů s dostatkem kvalitní vody i zemědělsky využitelné půdy, lze diskutovaný investiční záměr těžby štěrkopísku označit za zcela chybný a odporující strategii trvalé udržitelnosti kvalitního způsobu života, a tedy zcela odporující veřejnému zájmu. Uvedené lokality jsou posledními svého druhu na území Prahy.

 

         Proto navrhujeme provést odpis zásob štěrkopísku v Dobývacím prostoru Zbraslav IV (tj. Lahovice a Lahovice I) a jejich převedení z bilančních zásob do zásob nebilančních, ve smyslu ustanovení horního zákona 44/1988 Sb., a to prostřednictvím požadavku vašeho útvaru na MPO, který je nadřízeným orgánem OBÚ Kladno.

 

Na Zbraslavi a v Radotíně, dne 30.října 2014

 

Václav Vojíř                                                                                 Tomáš Pelikán

Život na soutoku o.s.                                                                    Asociace postižených povodní        

Výpadová 1329/8                                                                         Strakonická 125

153 00 Praha 5                                                                                 156 00 Praha 5

vaclavvojir@seznam.cz                                                                  Tpelikan@genosoft.cz